Herkullista ja terveellistä joulua à la Karita!

Kokeilisitko tänä vuonna loihtia uusia makuja joulupöytään? Nämä jouluiset gluteenittomat ja osin vegaaniset ohjeet on Luontaistuntijalle laatinut hyvinvointivalmentaja ja ruokakirjailija Karita Tykkä. 

 

Jouluinen porkkanakakku

gluteeniton ja vegaaninen, kaksi 15 cm kakkua tai yksi isompi, noin 10–12 palaa

  • 500 g raastettuja porkkanoita
  • 3 luomumunaa tai kolme chia-munaa (3 rkl chian siemeniä ja 9 rkl vettä, sekoita ja anna geeliytyä)
  • 350 g mantelijauhoa
  • 2 rkl peruna- tai tapiokatärkkelystä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • 1/2–1 tl rouhittua kardemummaa
  • 3 tl vaniljauutetta
  • 4 tl kanelia
  • 1/2 tl raastettua muskottipähkinää
  • 1/2 tl jauhettua neilikkaa
  • ripaus suolaa
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 dl rusinoita, vedessä liotettuina noin 30 min.
  • 100 g taateleita pilkottuna, kivet poistettuina
  • (+ 3 rkl vaahterasiirappia jos haluat kakusta makeamman)
  • koristeeksi piparkakkujen murua tai maustettuja tai maustamattomia pekaanipähkinöitä.
  1. Lämmitä uuni 160 asteeseen, kiertoilmatoiminnolla.
  2. Sekoita kaikki raaka-aineet huolellisesti keskenään käsin tai monitoimikoneessa. Kaada kahteen 15 cm tai yhteen isompaan esivoideltuun vuokaan.
  3. Kypsennä uunissa 1,15–1,5 h tai kunnes kakku on täysin kypsä. Ota uunista ja anna jäähtyä kokonaan ennen vuoan irrottamista ja kuorruttamista!

Tarjoile sellaisenaan tai kookosjogurtilla ja maustetuilla pähkinöillä kuorrutettuna.

Kookosjogurtttikuorrute

  • 1 tölkki (400 ml) täysirasvaista luomukookosmaitoa
  • 1 rkl tapioka- tai perunatärkkelys
  • 2 probioottikapselia
  • + lopuksi vaahterasiirappia tai hunajaa maun mukaan

Huom! Voit käyttää myös kaupan vegaanista kookos- tai kaurajogurttia TAI tehdä vaikka kookoskermavaahtoa.

  1. Sekoita tehosekoittimessa kaikki kookosjogurtin raaka-aineet, probiootteja lukuun ottamatta, ja tarkista maku.
  2. Avaa kapselit ja sekoita huolellisesti kookosmaidon sekaan, käytä mieluiten puista välinettä sekoittamiseen.
  3. Kaada steriloituun lasipurkkiin. Päällystä purkin suu harsoliinalla, jonka tiivistät kuminauhalla purkin suulle.
  4. Anna jogurtin seistä huoneenlämmössä noin 24–48 tuntia – mitä happamampaa haluat, sitä pidempi aika. Kun happamuusaste on sopiva, siirrä kylmään ja säilytä jääkaapissa.

Kakku säilyy jääkaapissa noin viisi päivää ja kestää hyvin pakastamista (ilman kuorrutusta).
 

Raakasuklaakonvehdit 

gluteeniton ja vegaaninen

Täyte

  • tuoreita medjool-taateleita (tai muita pehmeitä isoja taateleita)
  • 2 rkl kookosöljyä, sulana 
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1/8-1/4 tl laadukasta suolaa

Suklaa

  • 130 g raakakaakaomassaa
  • 80 g raakakaakaovoita
  • 90 g tai makusi mukaan kookossokeria tai koivusokeria (itse käytin näiden yhdistelmää)
  • 1 tl jauhettua vaniljaa ja ripaus laadukasta suolaa 
  1. Laita taatelit, mausteet ja kookosöljy tehosekoittimeen, monitoimikoneeseen tai käytä sauvasekoitinta. Prosessoi, kunnes saat tasaisen tahnan. 
  2. Valmista suklaa sulattamalla pilkottu kaakaomassa ja -voi hellävaroen vesihauteessa. Lisää loput raaka-aineet ja tarkista maku. (Jos haluat, temperoi suklaamassa.*) 
  3. Kaada pieni määrä suklaata muottiesi pohjalle niin, että pohja peittyy. Voit myös kallistella muottia, jotta suklaata menee reunoillekin. Laita hetkeksi pakastimeen kovettumaan.
  4. Ota muotit pois pakastimesta ja lusikoi pieni määrä täytettä keskelle muottia, ensimmäisen suklaakerroksen päälle. Älä anna täytteen koskettaa reunoja. Lusikoi sitten suklaata muotteihin niin, ettei täytettä enää näy ja pinta on tasainen. Laita pakastimeen jähmettymään noin puoleksi tunniksi. Nauti!

*Temperointi tarkoittaa suklaan käyttämistä kolmessa eri lämpötilassa heti valmistuksen jälkeen. Menetelmä nostaa suklaan aromit paremmin esille ja tekee siitä kauniin kiiltävää. Sen jälkeen se ei myöskään sula sormiin. 

  1. Kaada valmistamasi, noin 42-asteinen suklaa puhtaaseen kulhoon. Valitse mieluiten iso ja metallinen kulho, jolloin suklaan liikutteluun on tilaa. Voit laittaa suklaakulhon isompaan astiaan, jossa on jääpaloja tai kylmää vettä, niin jäähtyminen nopeutuu. 
  2. Sekoittele suklaata koko ajan huolellisesti nuolijalla tai vispilällä, ja kaavi sitä välillä alas myös reunoilta.  Suklaa alkaa paksuuntua lämpötilan laskiessa. Tavoitteena on saada suklaa noin 27 asteeseen, mikä onnistuu 7–15 minuutissa, riippuen tekniikasta ja huoneen lämpötilasta. Käytä apuna esimerkiksi paistomittaria tai tunnustele näppituntumalla. 
  3. Lopuksi suklaan lämpötilaa nostetaan vielä noin 30 asteeseen, jotta siihen saadaan mahdollisimman hyvä kiderakenne ja jota sillä on helpompi työskennellä. Temperoitu suklaa on valmis kaadettavaksi muotteihin. 

 

Piparkakut 

gluteeniton, pähkinätön, ei valkoista sokeria, noin 5 pellillistä

  • 150 g luomuvoita tai gheetä tai kookosöljyä
  • 3 dl kookossokeria
  • 1,5 dl hunajaa
  • 1,5 dl taatelisiirappia tai vaahterasiirappia
  • 1 luomukananmuna
  • 250 g täysjyväriisijauhoa
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • 300 g tattarijauhoa
  • 4 tl piparkakkumausteseosta
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • aavistus vastaraastettua muskottipähkinää (ei pakollinen)
  • ripaus kuivattua inkiväärijauhetta
  1. Sulata voi ja sekoita joukkoon kookossokeri, hunaja ja taatelisiirappi. Jätä pienellä lämmöllä liedelle ja sekoita välillä.
  2. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa huolellisesti sähkövatkaimella kananmuna voi-sokeriseoksen joukkoon.
  3. Sekoita kuiva-aineet ja voi-sokeriseos monitoimikoneessa, jossa on taikinan vaivausterä tai yleiskoneessa. Tarkista maku.Laita kulhoon, peitä ja laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kaulitse ohueksi perunajauhoa apuna käyttäen ja painele muoteilla piparkakkuja. Kypsennä noin 8–12 min., piparkakkujen koon ja taikinan paksuuden mukaan. 

Kuvat: Karita Tykkä

Kokeile Aito luomu kookosöljyä raakasuklaakonvehtien ja piparkakkujen valmistuksessa. Tuote on tarjouksessa Luontaistuntija-myymälöissä ja verkkokaupassa 1.-31.12.2017. Luontaistuntija suosittelee myös laadukasta Viridian raaka luomukookosöljyä!

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 1.12.–31.12.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää....
Lue
Hyvää yötä ja kauniita unia!
Aivot prosessoivat päivän aikana saatuja tietoja ja ne lajitellaan muistiin. Eli uni on tärkeää siivous-, remontointi-...
Lue
Joulurauhaa vatsalle
Suolisto reagoi jo pieneenkin stressiin. Ruoansulatus heikkenee ja suolistomikrobistossa tapahtuu muutoksia sekä...
Lue